Keynotet ja koulutukset

Paneelikeskustelu: Tulevaisuuden yrittäjyys

Lauantai 14:00-15:30
Paneelikeskustelu -Kemin Kaupunki
Ravintola Lumihiutale, esiintymislava

Mervi Nikander, Elinvoimajohtaja, Kemin Kaupunki
Hanna Alila, Elinkeinopäällikkö, Kemin Kaupunki
Sakari Laukkanen, Toimitusjohtaja, Mainostehdas Teippari

Sanna Virtanen, Toimitusjohtaja, Happia Oy
Janne Konttaniemi, Toimitusjohtaja, Arctic Connect Oy

Millaista on tulevaisuuden yrittäjyys? Paneelikeskustelijat haastetaan pohtimaan tulevaisuuden yrittäjyyttä ja miten Kemi voisi olla houkutteleva paikka yrittää. Kemi on viimeisen vuoden aikana ollut suurten muutosten keskellä elinkeinojen osalta. Metsä Fibren suurinvestointi, Stora Enson tehtaan lakkauttaminen ja koronakurimus ovat tuoneet perinteisen tehdaspaikkakunnan uuden äärelle. Muutokset vaativat poikkeaviakin avauksia – löytyykö niitä tulevaisuuden yrittäjyyttä pohtimalla?

Keynotet

Lauantai 12:30-14:00
Digiloikka puujaloilla – Paperiteollisuuden väistöliike digitalisoituvassa maailmassa
Ravintola Lumihiutale esiintymislava, 2. kerros
Taisto Saari, Communications Manager, Stora Enso Veitsiluoto Mill

Veitsiluodon sahan perustamisesta tulee marraskuussa 2022 kuluneeksi sata vuotta. Juhlimisen sijaan tehtaan piirissä ajatukset pyörivät syksyllä 2021 loppuneessa paperin ja selluloosan tuotannossa. Tehtaan työllistämistä lähes tuhannesta ihmisistä jäljelle jää vajaat sata henkeä, heistä 60 jatkaa Pohjois-Suomen vanhimman edelleen toiminnassa olevan sahan palveluksessa. Miten ja miksi paperin tekeminen Veitsiluodossa loppui? Miten tehtaan henkilöstö varautui ja sopeutui toiminnan loppumiseen? Tuleeko jotain Veitsiluodon tilalle?

Lauantai 14:00-15:30
E -urheilu elinkeinona – ”Harrastamisesta ammatti”
Sauna Lounge, 3. kerros
Pekka Tiitinen, Ammattiopisto Lappia

E -urheilu on nopeassa kasvussa oleva ala, jonka ympärillä on monenlaisia mahdollisuuksia elinkeinoharjoittamiseen. Toimiala on jatkuvassa murroksessa ja kehittyy huimaa vauhtia niin ammattipelaamisen kuin muun toiminnan osalta. Useat oppilaitokset ja korkeakoulut ovat tunnistaneet E -urheilun mahdollisuudet niin ammatillisen kasvun tukena kuin tulevaisuuden ammattina. Missä mennään E -urheilun ilmiön ympärillä ja miten voin hyödyntää sitä liiketoiminnan näkökulmasta?

Lauantai 12:30-14:00
Bombus – Perheyritys kivijalasta verkkokauppaan
Sauna Lounge, 3. kerros
Kaisu ja Henrik Brehmer, yrittäjät

Kauppiaspariskunta Brehmer kertoo kemiläisen Bombus Oy:n tarinaa. Tule kuulemaan kuinka perinteinen muodin erikoisliike on pysynyt ajan hermolla jo 45 vuotta. Matkan varrelta ei ole puuttunut dramatiikkaa; pettymyksiä, kuolemanläheisyyttä ja luopumisen tuskaa, mutta myös onnen hetkiä; yhdessä tekemisen iloa, uusia oivalluksia sekä onnistumisen riemua!
Kaisu ja Henrik käyvät läpi yrityksen vaiheita 90-luvun lamasta sukupolvenvaihdoksen kautta tämän päivän hektiseen, monikanavaiseen yrittämiseen.

Koulutukset

Lauantai 09:00-10:00
SNKK: Tulevaisuusmöyhimö
Ravintola Lumihiutale esiintymislava, 2. kerros
Kouluttaja: Laura Paaso

Tulevaisuudessa tarvitaan osaamista, jonka avulla voimme proaktiivisesti ja vastuullisesti vaikuttaa tulevaisuuden rakentumiseen. Tulevaisuusajattelu ja -taidot parantavat yksilöllisiä tulevaisuusvalmiuksiamme, mutta avartavat myös ajatteluamme siitä mihin voimme omalla toiminnallamme ja osaamisellamme vaikuttaa.
Möyhimössä pohditaan sitä, mitä nuorkauppakamarilaisten vaikuttaminen yhteiskunnassa voi olla vuonna 2035 – mitä voimme tehdä yhdessä ja erikseen?

Lauantai 10:00-12:00
JCI Explore
Sauna Lounge, 3. kerros
Kouluttajana: Hannele Ranta

JCI Explore johdattaa meidät johtajuutta osoittavien ihmisten ja heitä seuraavien ihmisten maailmaan. Mitä eroja näillä ihmisillä on ja miksi molempia tarvitaan kestävän muutoksen aikaansaamiseksi. Tutustumme millaisia johtajuus polkuja jäsenillä on nuorkauppakamaritoiminnassa. Lopuksi tutustutaan paikallisten nuorkauppakamareiden rakenteeseen, rooleihin ja hallintoon, jotta ne voivat toteuttaa kattojärjestönsä strategisia tavoitteita. 

Viralliseen JCI Explore koulutukseen voit ilmoittautua jci.cc sivuilta.

Lauantai 10:00-11:00
Tulevaisuustyöpaja
Ravintola Lumihiutale, kokoustila Talvi, 2. kerros
Kouluttaja: Janika Ohtonen

Miltä näyttää tulevaisuuden JC-toiminta? Miten saavuttaa se unelma tilanne, joka vielä niin kaukaisena visiona näyttäytyy? Näitä ja monia muita asioita pohditaan tulevaisuustyöpajassa. Kaukaisetkin haaveet saadaan toteutettua, kun matka suunnitellaan oikein. Tule mukaan innostumaan yhdessä ja oppimaan strategisen suunnittelun keinoja. Opit voi ottaa käyttöön niin kamarissa kuin oman elämän unelmien toteuttamiseksi

Workshopit

Lauantai 09:00-11:00
Matkailu- ja tuotteistaminen
Seaside Lodge
Julius Oförsagd, Arctic Factory

Miten nostaa palveluita vaikuttavalla tavalla esille ja kuinka luodaan alueelle omaleimaisia ja erottuvia tuotteita? Tavoitteena on löytää luovia ratkaisuja ja pohtia millaisista tarinoista syntyy mielenkiintoisia elämyksiä alueella vieraileville sekä asukkaille. Vastauksia etsitään yhdessä lauantaina Arctic Factoryn isännöimässä työpajassa. Tapahtuman tutkinnan alla on Meri-Lapin matkailupalveluiden tarjonta.

Saturday 15:30-17:00
Workshop: How to Convince someone in 5 minutes
Lobby conference room
Trainer: Rasmus Basilier

This is very practical and will get everyone in the room to know everyone else. The end result is that everyone in the room will be much more competent at getting the first five minutes of a discussion to lead to a deeper connection than they usually get. The workshop is designed around working in pairs with certain tasks for 5 minutes per round. After every round, feedback is given, and then the pairs rotate. The same procedure is then repeated. During the session, we will take small breaks to teach key concepts around how to listen, share and offer help with finesse. We will also have a part on how to be a relationship broker – helping others make connections!
This skillset is extremely useful when you have to make career moves – within your organization our to move out of it.

Sunnuntai 10:00-12:00
Tulevaisuustaajuus
Routa kokoustila, 2. kerros
Kouluttajana: Elena Oikarinen

Mietityttääkkö millainen tulevaisuus on edessä? Haluatko olla mukana suunnittelemassa tulevaa? Sitran tuleviauustaajuus työpajassa keskitytään tulevaisuusajatteluun ja muutoksentekemisen yhdistämiseen. Tule ja virittäydy pohtimaan tuleviasuutta, joka on tavoittelemisen arvoinen!